Spørsmål om koronaviruset?

1. desember er røykvarslerens dag

Klikk for stort bildeRøykvarsleren er det viktigste livreddende tiltaket du har i boligen din. For å være sikker på at røykvarsleren fungerer til en hver tid, pass på at den monteres riktig, og at den testes og vedlikeholdes jevnlig.
Grane kommune oppfordrer alle til teste røykvarslerne og bytte batteri på Røykvarslerens dag, 1. desember.

Dobbelt så stor brannrisiko i desember

Vi går nå inn i måneden hvor brannrisikoen øker med 50 % sammenlignet med resten av året. Gryter som blir glemt på komfyren og uforsiktighet med levende lys er de vanligste årsakene til at det begynner å brenne i langt flere hjem i desember. I tillegg benytter vi ekstra mye elektrisk belysning på juletre og adventslys.

Det viktigste er selvfølgelig å ta forhåndsregler for å unngå brann, men når uhellet først er ute, er røykvarslere med fungerende batterier det beste tiltaket for å unngå personskade ved brann. Visste du forresten at halvparten av alle boligbranner starter om natten?

Påbudt i alle boliger - i alle etasjer

Alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler, alternativt et brannalarmanlegg.

Har du en bolig over flere etasjer, skal det være minst én røykvarsler i hver etasje. Det anbefales minst én røykvarsler per 60 kvadratmeter, gjerne på soverom og i ganger som forbinder flere rom sammen, samt nær tekniske rom og vaskerom. 
Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være mer enn 12 meter.

Hensikten med å montere røykvarslere er at du skal få et tidlig varsel om at en brann er under utvikling.
Du får da anledning til å redde deg selv og andre som oppholder seg i boligen, og kanskje slokke brannen. Særlig når folk ligger og sover, kan dette bety forskjellen på liv og død.

Det er boligeieren som har ansvaret for å anskaffe og montere røykvarsler. Leier du bolig, er det du som leietaker som har ansvaret for å teste røykvarsleren og skifte batteri jevnlig.

Sammenkobling

Røykvarslerne bør være koblet sammen slik at de varsler samtidig.

Alle i huset vil da bli varslet samtidig om at det brenner et annet sted i boligen. Dersom du vil koble sammen røykvarslerne, må du anskaffe spesielle varslere som er beregnet for dette.
Sammenkoblingen kan være kablet eller trådløs.


Test jevnlig

I tillegg til årlig batteriskifte, bør røykvarsleren testes månedlig eller ved langt fravær. Både "test"-knappen og røyk fra en utblåst fyrstikk eller et lys kan benyttes for å se om røykvarsleren fungerer.

Er batteribytte tilstrekkelig?

Røykvarslerne oppnår teknisk slitasje og fylles med støv og fett over tid. Bransjen og forsikringsselskapenes anbefaling er å bytte røykvarslere minst hvert åttende til tiende år. I rom med sterk eksponering for slitasje, vil intervallet for skifte være kortere. Det er derfor lurt å tenke på om det kun er batteribytte som er nødvendig.

Les mer om brannsikring og riktig plassering av røykvarslere på Sikker hverdag