Hvem bør testes for koronavirus?
Folkehelseinstituttet anbefaler at alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19 får anledning til å teste seg. Følgende bør testes:
- Personer med symptomer på covid-19, inkludert alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer som kan skyldes covid-19.
- Personer utsatt for smitte, enten som nærkontakt til en person som har covid-19 eller som kommer til Norge fra "røde land/områder" de siste 10 dagene.
- Andre grupper uten symptomer etter vurdering av lege, som for eksempel ansatte i helsevesenet.
Ta Helsenorges Koronasjekk for å finne ut om du bør testes. Korona-testing er gratis.
Ved test av personer som ikke har symptomer og ikke har vært utsatt for smitte, må positiv test bekreftes av ny test.
For beboere i sykehjem anbefaler Folkehelseinstituttet at det er lav terskel for å mistenke covid-19.
Barn under 10 år med kun lette symptomer på luftveisinfeksjon kan se an symptomene hjemme et par dager før testing. Barn med rennende nese som eneste symptom, som ellers er i god allmenntilstand uten andre tegn på nyoppstått luftveisinfeksjon, behøver ikke å holdes hjemme eller testes.
Alle som testes skal holde seg hjemme til negativt prøvesvar foreligger OG de er blitt symptomfrie.
For flere detaljer om testing, les mer hos FHI.
Vi skal begrense smittesituasjonen i Norge. Derfor er det viktig å teste alle med symptomer, isolere syke og spore opp andre smittede og sette folk i karantene etter gjeldende kriterier.
Ved manglende kapasitet bør grupper testes i prioritert rekkefølge etter kriterier satt av Folkehelseinstituttet, som vurderer og oppdaterer disse fortløpende.
Kontakt fastlegen din eller gå inn på hjemmesiden til din kommune for mer informasjon om hvor du eventuelt kan testes.
Flere lurer på hva som gjelder for sine nærmeste mens man venter på prøvesvar. Dine nærmeste trenger ikke å være i karantene mens du venter på prøvesvar, men de oppfordres til å følge med på egne symptomer. Dersom du tester positivt, skal du i isolasjon og dine nærkontakter havner da i karantene. Personene dette gjelder for, får beskjed om det.
Prøvesvar på helsenorge.no
Du får prøvesvar på din covid-19 test her på helsenorge.no så snart testprøven er analysert og besvart (normalt en til to dager etter at du har tatt test). Prøvesvar fra alle laboratorier i Norge vil være tilgjengelig.
Ta koronasjekken ved å svare på noen få spørsmål og se om du trenger å testes og få tilpassede råd.
Helsepersonell som ankommer fra "gule" områder utenfor Norge
Folkehelseinstituttet anbefaler at ansatte i helsetjenesten som har vært i «gule» områder utenfor Norge, og som jobber med pasientnært arbeid, har en negativ koronatest før de begynner å jobbe igjen. Dette gjelder alle ansatte, inkludert nyansatte og vikarer. Testing kan vurderes lokalt for ansatte i helsetjenesten uten pasientnært arbeid.
Hva er testsenter og hvem testes?
For å minske risikoen for import av smitte til Norge, vil de som kommer til Norge fra både gule og røde land få tilbud om å teste seg. Tilbudet er frivillig og gratis. Testsentre etableres ved utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner.
Kan koronavirus smitte fra personer uten symptomer?
Den viktigste smitten skjer når personer har symptomer, men det er også mulig med smitte rett før man får symptomer.
Sykdomsforløp
Sykdomsforløpet kan variere mye fra person til person. Foreløpig ser det ut til at de typiske forløpene er:
- Mildt forløp (dette gjelder for de aller fleste syke, om lag åtte av ti): Symptomene går over i løpet av en til to uker, og det er sjelden behov for behandling i helsetjenesten.
- Moderat forløp: Etter fire til sju dager med milde symptomer får noen lungebetennelse med tung pust, forverring av hoste og stigende feber. Dersom du opplever tung pust, bør du kontakte lege. En del vil ha behov for innleggelse i sykehus.
- Alvorlig forløp: Som ved moderat forløp, men disse personene har i tillegg behov for intensivbehandling. Disse personene kan ha symptomer i tre til seks uker. Dødsfall forekommer hos noen av de som blir alvorlig syke.
Vi får stadig oppdatert informasjon og kunnskap om risikofaktorer for alvorlig sykdomsforløp av covid-19. Innleggelse, intensivbehandling og dødsfall er vanligere hos eldre og personer med underliggende sykdommer. Det er særlig alder og underliggende sykdom som øker risikoen for alvorlig sykdomsforløp. Unge personer uten kjente risikofaktorer kan også få et alvorlig forløp, men sannsynligheten for det er større dersom de har underliggende sykdommer.
Behandling av koronavirussykdom
Det finnes ingen vaksine eller spesifikk behandling som kan kurere sykdommen, men norske sykehus registrerer pasienter med bekreftet koronasmitte i Norsk pandemiregister, slik at man skal kunne forbedre behandling og oppfølging.
Her finner du mer informasjon om Norsk pandemiregister.