Tur i Grane

Vi har ett turområde i Grane kommune og det er hele kommunen! Grane kommune har Børgefjell nasjonalpark i øst og Lomsdal / Visten nasjonalpark i vest. Med de mektige elvene Vefsna og Svenningelva midt i mellom er forutsetningene for friluftsliv av alle muligheter i første klasse.

Tur alternativer
 

Som innledningen sier må man utelukke noe for å fremheve noe. Her er noen gode tips:

Børgefjell nasjonalpark er på 1447 km2. I Børgefjell er det ikke merkede stier og ellers lite tilrettelagt for turisme. Det er som er særpreget er alle vannene og elvene et eldorado for ørret fiske. Ellers er det flott uberørt høgfjellsnatur fra 270 m til 1700 moh. For å gå inn i nasjonalparken anbefales Tommasvatn eller Simskaret som startsted.

Vesterfjellene kaller vi gjerne områdene vest for E6. Her er et mer alpint landskap i forhold til spesielt de østre delene i Børgefjell. Det er flere plasser å starte en tur i disse områdene. Her vil du møte havet i vest, men for de fleste er det mindre turer med fiske, jakt, bærplukking som frister. Landskapet preges av gran og furu skog samt bjørk. Det er forholdsvis mye myrlandskap og fjell.
Lomsdal/Visten nasjonalpark ligger i dette område. Hvor starter du turen? Stavassdalen er et fint startsted, også flere plasser langs Tosenveien (R.76) er fine utgangspunkt. Gåsvatn område kan anbefales.

Bæråsen i Fiplingdal og fjellene mellom Svenningdal og Fiplingdal er populært utfartssted båds sommer og vinter, og har lett og familievennlig terreng. Her kan du starte fra E6 eller fra "Villmarksveien" gjennom Fiplingdalen.

Haustreisdalen med flotte fjell og bjørkelier, Fisklausvatn, Pilfjellet og områdene nord og øst for kommunesenteret Trofors har flotte turmuligheter. Startsted kan være fra Svartvatn eller i Haustreisdalen.

Majavatn med store fjellområder også vestover som er verdt et besøk. Som du forstår er her store områder med villmark. For lengre turer er det viktig å følge fjellvettreglene og ha gjerne god tid.

Allmannsretten gir deg rett til:

Å ferdes fritt til fots og på ski i skog og utmark.
Å plukke vanlige blomster, nøtter, sopp og bær.
Å ferdes over dyrket mark om vinteren når marka er snødekket eller frossen.
Å bruke kano, kajakk, ro- eller seilbåt i vann og vassdrag.
Å ta pauser, raste, bade, slå leir og overnatte i naturen.
Å sykle og ri langs stier og veier i utmarka.

Men allmannsretten gir deg også plikter. Alle som ferdes i naturen har plikt til å opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å skade naturmiljøet, samt ta hensyn til næringsutøvelse og andre friluftsfolk.

Grane kommune ønsker fjellvandrere store som små velkommen til å bruke våre naturherligheter.

God tur!

 

Nyttige nettsider / Lenker


Turkart Helgeland

Inatur.no

Ut.no

Dagstur Helgeland

Helgetur

Naturlige Helgeland