Soppforgiftninger og forebyggende arbeid

Giftinformasjonen uttrykker bekymring etter fjorårets soppsesong, som resulterte i flere alvorlige soppforgiftninger.

Slike forgiftninger kan føre til varige skader på lever og nyrer, og i verste fall kreve langvarig dialyse eller organtransplantasjon. Dette ønsker Giftinformasjonen å forebygge, skriver FHI på sine nettsider.

Nyttige nettsider

På hjemmesiden til Giftinformasjonen finner du informasjon på flere språk: 

Huskeliste for å gjøre soppturen trygg

  • Vær helt sikker på hvilken sopp du plukker, spiser eller serverer til andre.
  • Plukk og rens alltid soppen én og én.
  • Gjør deg kjent med giftige sopper, slik at du unngår forvekslinger.
  • Matsoppen bør være utvokst eller ha nok kjennetegn til at du kan identifisere den.
  • Hold ulike sopparter adskilt i kurven, for eksempel i forskjellige beger.
  • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast markspist eller råtten sopp.
  • Møt opp på soppkontroller for gjennomgang av soppen, eller bruk digital soppkontroll.
  • Delta på soppkurs.
  • Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
  • Lær deg norsk soppfunga. Soppartene varierer mellom ulike land og verdensdeler.