Folkehelsekoordinator
Grane kommune har folkehelsekoordinator i 50 % stilling.
Oppgaver som folkehelsekoordinator
- Drive systematisk og langsiktig samfunnsplanlegging for å bedre folkehelsen
- Finne områder i kommunen hvor det trengs målrettet helsefremmende innsats
- Koordinere forebyggende innsats i kommunene
- Bidra til samarbeid mellom sektorer og tjenester
- Styrke innsatsen for tidlig intervensjon
- Holde et konstant fokus på behovet for forebygging og synliggjøre dette behovet
- Ta ansvar for folkehelsearbeidet gjennom å ansvarliggjøre andre
Oversiktdokument
Oversikt over helsetilstand og påvirkningsdaktorer (PDF, 2 MB) er Grane kommunes oversiktsdokument.
Folkehelseforholdene i Grane kommune er kartlagt ut i fra helsestatistikk, levekårskartlegging og lokale data. Oversikten danner grunnlaget for et kunnskapsbasert, systematisk og langsiktig folkehelsearbeid i kommunen. Kunnskap om folkehelseforholdene er blant annet viktig for å ivareta levekår og folkehelse, når kommunen utarbeider planer og strategier. Dokumentet er også et kunnskapsgrunnlag for innbyggere, politikere og andre som ønsker kunnskap om helse- og levekårstilstanden i Grane kommune.
Det utarbeides nytt oversiktdokument hvert fjerde år.
Oversiktdokumentet ble presentert for kommunestyret våren 2023.
Bakgrunn
St.meld 16 (2002-2003) beskriver at fylkeskommunen, kommuner, Statsforvalteren, andre regionale aktører og frivillige organisasjoner skal jobbe i et gjensidig, forpliktende samarbeid om folkehelse.
Grane kommune har inngått samarbeidsavtale om folkehelsearbeid med Nordland fylkeskommune. Partnerskapsarbeidet handler om å identifisere utfordringer, etablere felles mål og samle innsatsen om felles strategier.
Folkehelseprofiler
Hvert år utarbeider Folkehelseinstituttet folkehelseprofiler for kommunene i landet. Grane kommune bruker folkehelseprofilene som en av flere kilder for å kartlegge helsetilstanden i kommunen og for å se hvilke innsatsområder som skal prioriteres. Målet med folkehelsearbeid er flere leveår med god helse i befolkningen og å redusere sosiale helseforskjeller.
.