Hva er en omsorgsbolig?
Omsorgsboliger er tilrettelagt for helse- og omsorgstjenester utenfor institusjon. Boligen er tilpasset orienterings- og bevegelseshemmede og fysisk tilrettelagt slik at beboer med omfattende behov skal kunne motta heldøgns helse- og omsorgstjenester utenfor institusjon. Boligen er utformet som en selvstendig bolig. I Grane kommune er alle omsorgsboligene uten fellesareal.
Omsorgsboliger er forbeholdt personer som på grunn av alder, funksjonshemming eller sykdom har behov for slik bolig. Boligen er beboerens eget hjem.
Personer som bor i omsorgsbolig kan på visse vilkår søke om bostøtte
I Grane kommune søkes det om bostøtte gjennom NAV
Dette er en tjeneste som tilbys søkere som kan klare seg i tilrettelagt bolig med bistand fra hjemmebasert helse og omsorg, eller andre.
Tjenester
- Samlokaliserte boliger uten tilknytning til institusjon
- Selvstendige boenheter
- Boligene er uten fellesarealer
- Bistand fra hjemmebasert helse og omsorg eller andre
Dette er et tilbud som gis til søkere som har behov av døgnkontinuerlig tilsyn/hjelp av helsepersonell, og der søker ikke behov for sykepleiefaglig bistand hele døgnet.
Tjenester
- Samlokaliserte boliger uten tilknytning til institusjon
- Fast turnus knyttet til boligene
- Boligene er tilknyttet brukere av Miljøterapitjenesten
Dette er et tilbud som gis dersom man ønsker å vurdere søkerens boevne, egenmestring og for å vurdere omsorgsnivået videre.
Tjenester
- Kan være både med og uten fast bemanning
- Tidsavgrenset leiekontrakt
Hvem kan få tilbud om omsorgsbolig?
Personer som kan klare seg i tilrettelagt bolig med bistand fra Hjemmebasert omsorg og/eller andre. Ved tildeling av omsorgsbolig, må bruker i tillegg ha behov for helse- og omsorgstjenester avhengig av hjelpebehov.
Slik søker du
I søknadsskjemaet beskriver du dine hjelpebehov og hvilke tjenester du mener du trenger. Vi vurderer helsetilstanden din og finner det helsetilbudet som passer best for deg.
Søk omsorgsbolig via vårt elektroniske søknadsskjema for helse- og omsorgstjenester
Mattilbud i institusjon og i hjemmet
Hva skjer videre med søknaden?
Du får svar på søknaden innen 4 uker. Dersom saksbehandlingen ikke er ferdig innen denne fristen, skal du få et foreløpig svar med antatt saksbehandlingstid.
Klageadgang
Du kan klage på kommunens avgjørelse iht. pasient- og brukerrettighetsloven. Fristen er fire uker fra du mottok svarbrevet. I klagen oppgir du hva du ønsker endret og begrunner dette. Kommunen kan gi veiledning ved behov.
Klagen sender du til den avdelingen som sendte svarbrevet. De vil vurdere om det er grunn til å gjøre endringer. Dersom beslutningen ikke blir endret, sender kommunen saken videre til Statsforvalteren.
Benytt gjerne vårt elektroniske skjema ved innsending av klage
.