Lokal krigshistorie i teaterpremiere på Majavatn

Nyere forskning viser at stress og traumer fra ekstreme opplevelser kan sette seg på cellenivå og overføres til neste generasjon. Hva skjer når ei hel bygd blir rammet?

6. september 1942 smeller det på Tangen ved vakre Majavatn. Gestapo er på sporet av motstandsbevegelsen. Menn fra Linge-kompaniet ligger i bakhold. Det blir en blodig trefning.

Midt I kaoset finner vi Gustav Kappfjell, som er på feil sted til feil tid, ute i et uskyldig ærend.

Under okkupasjonsdagene i 1940 kjempet Gustav tappert side om side med mange unge menn fra Helgeland, men nå er han lei og sjuk av krig og elendighet. Han vil bare leve i fred med naturen.

Femti år senere står Gustav på Majavatn stasjon, hvor ei ung tysk kvinne på flukt fra sine egne barndomstraumer stiger av toget. Hun er på jakt etter svar, og Gustav tvinges tilbake til de dramatiske krigsdagene, —til minnene han helst vil glemme.

«Kappe land» er navnet på en gammel barnelek, hvor målet var å stjele land med en kniv. I vår historie blir vi minnet på hvordan internasjonal storpolitikk kan påvirke ei lita fjellbygd i Nordland. Gustav var en av dem som overlevde. Dette er hans historie.

Forestillingen er forankret blant befolkningen på Majavatn gjennom møter og intervjuer.

Nordland Teaters urpremiere på forestillinga Kappe land blir ved Majavatn samfunnshus, 4. november klokken 19.00.

Forestillinga vil også bli vist på Trofors samfunnshus 15. november klokken 19.00.
 

På nettsiden til Nordland Teater kan du lese mer og kjøpe billetter. 

 

Majavatn-affæren

Majavatn-tragedien kostet 24 unge menn fra Helgeland og 10 motstandsmenn i Trondheim livet.

I 1942 kom tyske Gestapo på sporet av motstandsbevegelsen, og det hele kulminerte med trefninger ved Tangen gård høsten 1942, bedre kjent under navnet Majavatn-affæren. Dette førte til en lokal opprulling hvor 24 menn fra Helgeland og 10 motstandsmenn i Trondheim ble henrettet i Falstad leir 8. og 9. oktober 1942.